Open water duiker

Deelnemingsvoorwaarden.

De 1-ster opleiding is de eerste duikopleiding. Om hieraan te mogen deelnemen moet je uiteraard kunnen zwemmen. Ook moet je minstens 15 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldige medische verklaring. Je moet lid zijn van de Wageningse WaterVrienden om de opleiding bij ons te mogen volgen en de opleiding kost € 150,-, voor een theorieboek, materiaalgebruik in het zwembad en de opleiding zelf. Als laatste moet je als je jonger bent dan 18 jaar toestemming hebben van je ouders/voogd.

Wat heb je nodig?

Je moet in het bezit van een snorkeluitrusting: een duikbril, een snorkel, een paar vinnen en een loodgordel met loodblokken. In het begin is dit ook het enige wat je nodig hebt. Later, als we in het buitenwater gaan oefenen, zijn er nog wel wat andere uitrustingsstukken die je moet aanschaffen. Zaken als een persluchtcilinder, ademautomaat, stabjack en dieptemeter zijn nog wel te huren bij de vereniging, maar het Nederlandse buitenwater wordt wel erg koud zonder een goed passend pak, schoentjes en handschoenen. Over de meeste schoentjes passen normale vinnen niet meer, dus tegen die tijd is de aanschaf van een paar buitenvinnen ook nodig. Het is ook nodig om te weten hoelang je al onder bent dus een duikhorloge (of een computer) is ook noodzakelijk. Ook een duikmes is nodig als veiligheidsmiddel.

Profiel van de opleiding.

In deze opleiding leer je om je veilig te gedragen en je prettig te voelen in het water terwijl je met persluchtapparatuur bezig bent. Dit doen gediplomeerde duikinstructeurs door je een verscheidenheid aan technieken aan te leren, zowel in het zwembad als in het buitenwater.
De opleiding bestaat uit een 30 tal zwembadlessen, waarvan de helft met perslucht. Deze lessen bevatten alle kennis die je nodig hebt om je onder water te kunnen redden en behandelen onder andere gebruik van de uitrusting, noodprocedures en buddy-gedrag. De overige zwembadtijd wordt besteed aan het verbeteren van de snorkeltechnieken, duiktechnieken en conditie door middel van snorkeltrainingen. Ook worden er een 10 tal theorielessen gegeven waarin allerlei onderwerpen die met duiken te maken hebben aan de orde komen, van de medische aspecten, de apparatuur tot de onderwaterwereld. Als deze lessen afgerond zijn worden er tenminste acht buitenduiken gemaakt om het geleerde in de praktijk te brengen.
 

Deze opleiding wordt gegeven op donderdagavond en de zwembadlessen beginnen om 18:15 uur tot 20:00 uur. De theorielessen zijn van 20:00 uur tot 21.30 uur na de zwembadles. Indien je interesse hebt in een proefles of meer informatie wilt, kun je mailen.

Terug naar boven